Friday, 30 October 2020

Agenda Reset Malaysia

 *Agenda Reset Malaysia*


Hari2 yg menulis, mengkritik dan komen dlm grup WA saya *Demi Melayu* mengenai apa yg sdg berlaku di negara ini. Saya promosikan Agenda Reset Malaysia. 


Ini kerana negara ini sudah menyimpang terlalu jauh dari landasan yg telah di sepakati bersama sejak tahun 1957. Dan kerosakkan yg berlaku sudah *beyond repair.*


Kalau kita nak berubah, inilah masanya. Kita kena berubah skrg. *Now or never.* Ini kerana dunia sdg mengalami proses *resetting*. Penandanya adalah *pandemic @ plandemic @ plan damn it.*


Dunia sdg mengalami *total disruption.* Baik secara individu, keluarga, masyarakat, kerjaya, biznes mahu pun bernegara.


Inilah masa yg paling sesuai kalau kita nak memulakan sesuatu yg baru. Semuanya akan menuju *rock bottom* dlm tempoh 2 tahun mendatang. 


Mulakan agenda reset dalam diri, keluarga, masyarakat, kerjaya, biznes atau bernegara.


Bagi kita umat Islam, saran saya, inilah masanya utk kita bangkit utk membina satu peradaban baru. *Peradaban Melayu/Islam Moden.* Dan ini sesuai dgn isyarat dari Rasulullah SAW. Kebangkitan Islam dari Timur Jauh.


Saat seperti ini cuma dtg dlm tempoh 100 tahun sekali. Saat seperti ini di rancang oleh para elit global utk merubah sistem pendidikan, kewangan dan ekonomi. Ini juga merupakan proses *decoupling @ keterputusan.* 


Keterputusan antara antara masa lalu dan masa skrg. Antara abad ke abad. Dan skrg antara abad ke 20 dan abad ke 21.


Proses ini mewujudkan norma2 atau kebiasaan2 baru yg akan kekal utk 100 tahun lagi.


Utk makluman, China akan jadi negara abad ke 21. Dlm abad ini mereka akan mengantikan hegemoni Amerika. Dan sistem yg paling berkesan utk di gunakan adalah *Sistem Authoritarian Capitalism.* Ini yg telah di praktikkan oleh China semenjak 40 tahun lalu. Mengabungkan ideologi politik @ komunis dgn Modern Monetary Theory ( MMT ) + geo politik + geo ekonomi + geo strategi.


Dan kini mereka sudah berjaya mengatasi Amerika sebagai *The new economic power house.*


Berapa ramai umat Islam yg sedar mengenai perkara ini ?


Agenda ini cukup merbahaya utk umat Islam. Mengancam aqidah, syariat dan akhlak umat Islam.


Kita dlm masa peperangan @ war time pada masa ini. Peperangan antara China dan Amerika. Bukan peperangan militari tetapi peperangan perdagangan dan ekonomi.


China sudah melancarkan *Protokol Kolonisasi 5.0.* dgn strategi *One Belt One Road @ OBOR.* Sudah byk negara yg di kuasai dgn strategi ini.


Tumpuan mereka adalah di nusantara. Mereka mahu menguasai laluan perdagangan iaitu Laut China Selatan dan Selat Melaka.


Kita tersepit antara dua kuasa besar. Amerika dan China.


Perlukah kita utk berpihak kpd salah satu di antara keduanya ?


Itu tergantung kpd *consciousness and competency* kita sebagai sebuah negara bangsa.


Jadi skrg ini, kita perlukan sebuah kerajaan yg kuat utk melaksanakan *Agenda Reset Malaysia* yg akan membuatkan kita mampu bersaing dan mungkin memenangi peperangan perdagangan dan ekonomi yg sdg berlangsung pada masa ini.


Kita di Malaysia tidak ada pilihan lain selain mengembalikan segala *budi bicara* kpd YDPA utk membentuk sebuah kerajaan baru yg kuat yg di sokong oleh seluruh rakyat Malaysia.


Itulah pilihan terbaik yg kita ada. Syukur alhamdulillah, kita masih punya Raja2 Melayu.


Kita tidak boleh lagi mengandalkan kpd rakyat dan parlimen utk membentuk sebuah kerajaan yg kuat yg di perlukan utk mendepani cabaran2 hebat pasca Covid 19.


Pasca Covid 19, sama2 kita junjung Kedaulatan Raja2 Melayu. Sudah terbukti Raja2 Melayu mampu menjadi tonggak dan lambang *keadilan dan kebijaksanaan* sebuah negara bangsa.


 *Kedaulatan Rakyat @ People's Power is an out dated idea.* Idea yg sudah terbukti gagal sejak Proklamasi Kemerdekaan lagi.


Sampai bila nak terus bergayut dgn ideologi yg gagal ini.


Kembalilah kpd Islam. Islam agama negara. Itu yg tercatat jelas pada perkara 3(1) perlembagaan persekutuan kita.


Islam yg di taksirkan oleh Mahkamah Persekutuan sebagai satu cara hidup yg meliputi semua bidang. Bukan sekadar dogma dan ritual.


Jadi nak bahas apa lagi tentang kedudukan Islam di negara ini ? Semuanya sudah terang dan jelas.


*Allahu Akhbar, Sollu Alan Nabi, Daulat Tuanku !*
Renung-renungkan....


Dato Dr Ramalan Yunus 

*Think correctly act accordingly.*

No comments: