Thursday, 11 February 2021

Bismillah : Ancaman Negara

 *Bismillah : Ancaman Negara.*


Hutang negara adalah merupakan ancaman terbesar kepada kedaulatan sesebuah negara. Ketidak mampuan sesebuah negara untuk membayar hutang akan menyebabkan sesebuah negara itu muflis dan hilang kedaulatannya.


Kesan dari serangan pandemik Covid 19 akan mengakibatkan banyak negara di dunia hilang kemampuan kewangannya.


Semakin lama sesebuah negara itu mengurungkan dirinya atas alasan untuk memulihkan negara dari serangan Covid 19 maka keupayaan kewangan negara itu juga akan menjadi semakin lemah.


Maka selepas ini akan ada banyak negara yang terpaksa melutut kepada para elit global untuk memohon pinjaman bagi membiayai perbelanjaan negara mereka.


Mereka akan menjadi seperti haiwan ternak yang di cucuk hidung kerana terpaksa mengikuti segala kemahuan para elit global.


Nak buat macam mana, *" CASH IS KING. "* Kata-kata DS Najib yang ada kebenarannya.


Agak-agak kenapa hutang negara di panggil *National Debt ?*


Ada perbezaan antara *nation* dengan *state.*


*Nation* merujuk kepada bangsa, dan *state* merujuk kepada negara. Jadi bila di panggil *National Debt* maka maknanya bangsa atau rakyat yang berhutang.


Hari ini kita berhutang maka anak, cucu dan cicit kita yang akan membayar hutang-hutang tersebut nanti.


Soalannya sekarang, sampai bila nak berhutang ?


Apa yang akan berlaku kepada kehidupan anak, cucu dan cicit kita kalau mereka tidak mampu membayar hutang tersebut nanti ?


*Renung-renungkanlah apa yang telah saya nyatakan ini.*


Dalam situasi pada hari ini, bukan semua orang layak dan berkemampuan untuk memimpin sebuah negara.


Yang berangan-angan memang ramai. Tapi yang benar-benar berkemampuan dan berkebolehan terlalu sedikit.


Sebut pasal *Modern Monetary Theory* pun masih terlalu ramai yang tak tahu dan tak pernah dengar, jadi macam mana nak bercerita mengenai perancangan kewangan sesebuah negara pasca Covid 19.


Apatah lagi kalau nak bercerita tentang formula *Modern Monetary Theory @ MMT + Geo Politik + Geo Ekonomi + Geo Strategi,* lagi ramai la yang ternganga jawabnya. Sedangkan inilah formula yang di gunakan oleh Negara China.


Hasilnya, dari sebuah negara yang miskin, dalam tempoh 40 tahun mereka mampu menandingi Amerika. Dan mereka kini akan menjadi negara yang memimpin dunia di Abad ke 21 pasca Covid 19.


Nak tahu macam mana formula *MMT + Geo Politik + Geo Ekonomi + Geo Strategi* mampu menjadikan Malaysia setanding dengan Amerika dan China ?


Sama-sama kita saksikan perkembangan gagasan *The Malay Archipelago Economic Caucus* yang akan berpusat di Negeri Sabah.


InsyaaAllah, kita akan saksikan nanti bagaimana gagasan ini akan dapat membangunkan bukan sahaja Negeri Sabah tetapi juga *Pulau Borneo, Mindanao, Sulawesi dan juga Kepulauan Maluku.*


Kita akan saksikan bagaimana terbentuk dan terbinanya *sistem monetari, kewangan dan perdagangan* yang seterusnya akan membentuk *eko sistem dalam sebuah model Ekonomi Islam.*


Kita juga akan menyaksikan bagaimana Sabah akan menjadi *single platform @ digital hub* kepada dunia Islam.


*You may say I'm a dreamer, its ok. But I'm not the only one.*


Kita tak akan biarkan anak, cucu dan cicit kita untuk menanggung segala kesalahan dan kesilapan kita. Kita nak buktikan kepada mereka bahawa kita adalah bangsa pejuang. Bangsa yang hebat dan bangsa yang terunggul di dunia.


Nenek moyang kita telah membuktikan kepada dunia bahawa kita telah mampu bertahan dari di jajah selama 500 tahun. Kini sampai masanya untuk kita membuktikan kepada dunia betapa hebatnya kita.


Peperangan di antara Amerika dan China yang dalam pelbagai bentuk, ekonomi, perdagangan, kewangan, monetari, teknologi, militari dll. Telah membuka peluang yang besar kepada kita.


InsyaaAllah, kita akan memanfaatkan peluang yang terbuka luas ini sebaik mungkin.


*They are nothing compared to us. We have everything and we are better than them.*


Kita adalah *bangsa yang bertauhid jauh sebelum kedatangan Islam. Kita adalah bangsa yang makrifat kepada Allah SWT.*


Kita satu-satunya bangsa yang jauh lebih dahulu *menguasai 4 anasir iaitu api, air, angin dan tanah.*


Kita juga bangsa yang mampu berhubung dan berkomunikasi dengan alam ghaib.


Jadi, jangan perkecilkan kemampuan dan potensi bangsa ini. Bangsa ini pasti akan bangkit di tangan pemimpin sejatinya. Seorang pemimpin yang mengenali jati diri dan potensi bangsa ini.


*It's our show time ! So let us show them what is a dramatic performance is all about.*


Teruskan mengikuti nota-nota pendek saya. *Anda akan di rayu, di pujuk, di goda, di inspirasi dan di motivasi untuk mereset diri anda, keluarga, masyarakat, negara dan dunia.*


Dari sahabatmu yang sedang melangkah ke gerbang perjuangan demi agama, bangsa dan negaranya.


- Ramalan Yunus @ Demi Melayu.

12 Februari 2021.No comments: