Tuesday, 16 February 2021

Bismillah : Inteligence Quotient

 *Bismillah : Intelligence Quotient.*


Dalam *Agenda Reset Malaysia* saya memberikan penekanan kepada subjek *Consciousness and Competency.* Ini bagi memastikan agar kita menjadi cerdas dalam bernegara.


Tahap-tahap *Consciousness/Awareness @ Kesedaran* inilah yang akan meningkatkan tahap kecerdasan, kepintaran dan kebijaksanaan kita sebagai sebuah negara bangsa.


Tanpa memiliki atau menguasai tahap-tahap *Consciousness and Competency* yang tinggi, bagaimana kita mahu bersaing dengan bangsa-bangsa lain di dunia ini ?


Ada 3 tahap kesedaran dalam *Intelligence Quotient @ Nilai/Darjah kecerdasan.*


1. *Tahap kesedaran fizikal.* Ini tahap yang berada dalam *Pemikiran Sedar @ Conscious Mind.* Kesedaran yang berorientasikan materialisme @ menyukai perkara-perkara yang berbentuk material. Contohnya, suka kepada gaji besar, jawatan besar, rumah besar, kereta besar dan produk-produk yang berjenama dll.


Kesedaran tahap ini cukup mudah untuk di kawal dan di kendalikan oleh pihak yang berkuasa atau pihak yang berkepentingan walau pun sudah mempunyai gelar *Professor.*


Ini kerana sebahagian besar kehidupan manusia di kuasai oleh *Pemikiran Bawah Sedar @ Unconscious Mind.* Bukan oleh *Pemikiran Sedar.*


2. *Tahap kesedaran emosi/jiwa.* Tahap kesedaran ini berada di dalam *Pemikiran Separa Sedar @ Sub conscious Mind.*


Di sini letaknya kesedaran tentang etika, moral, semangat, keyakinan, ketabahan, pengorbanan dll.


Dalam Islam, ilmu yang membahas soal-soal yang berkaitan tentang emosi/jiwa ini adalah *Ilmu Tasawuf.*


Kecerdasan emosi/jiwa sangat penting untuk membangun daya saing atau kompetensi.


3. *Kesedaran Spiritual/Kerohanian.* Tahap kesedaran ini adalah di dalam *Pemikiran Bawah Sedar @ Unconscious Mind.* Ini tahap kesedaran yang tertinggi.


Dalam Islam, ilmu yang membahas soal-soal kerohanian ini di kenali sebagai *Ilmu Makrifat.* Iaitu ilmu yang membahas soal-soal Ketuhanan. Ilmu yang menghubungkan manusia dengan penciptanya. Ilmu yang memberi kesedaran tentang siapa *sebenar-benar diri kita @ Diri Sejati* kita.


Dalam masyarakat Melayu Nusantara, ilmu ini di kenali sebagai *Ilmu Mengenal Diri @ Ilmu Melayu Purba.*


Di kalangan orang Jawa ia di kenali sebagai ilmu Jawa Kuno iaitu ilmu *Sanghyang Nawaruci @ Sang Guru Sejati.*


Dengan kesedaran kerohanian inilah baru kita akan berupaya untuk mengenali rahsia-rahsia alam dan mendapat maklumat-maklumat yang tersembunyi yang tidak dapat di tangkap oleh pancaindera atau pemikiran sedar kita.


Dengan kesedaran kerohanian ini juga manusia akan mampu menguasai energi-energi ghaib yang bertebaran di alam semesta. Dan energi-energi ini boleh di gunakan sama ada untuk tujuan yang baik atau untuk tujuan yang jahat. Untuk kepentingan peribadi atau untuk manfaat awam.


Dengan menguasai Ilmu Kerohanian manusia akan memiliki *intiusi yang tajam* dan juga memiliki kebolehan-kebolehan yang luar biasa.


Dalam Islam, kebolehan-kebolehan ini di kenali sebagai *mukjizat dan karomah.* Inilah yang di miliki oleh para Rasul, Nabi dan Wali Allah.


Kebolehan luar biasa ini di kalangan orang Melayu di kenali sebagai *sakti @ kesaktian.*


*Moksa* dalam istilah *Hindu Kuno.* Dan *Mukso* dalam istilah *Jawa @ Kejawen.*


Tanpa mencapai kesedaran kerohanian yang tinggi, kita tidak akan mencapai tahap pencerahan yang hakiki yang sejati dan azali.


Begitulah kehebatan kesedaran kerohanian atau spiritual. Dan inilah sebabnya mengapa saya tekankan subjek ini dalam *Agenda Reset Malaysia* sebagai syarat utama untuk bernegara secara cerdas.


Kita perlu sedar bahawa musuh utama kita iaitu *Para Elit Global* menguasai Ilmu Kerohanian yang tinggi. Mereka menguasainya dengan mempelajari *Ilmu Kerohanian Mesir Kuno.*


Dengan kecerdasan yang luar biasa ini mereka mencipta sistem kehidupan yang holistik dan komprehensif untuk mengawal dan menguasai manusia hingga ke hari ini.


Dan hari ini dengan menggunakan Covid 19, mereka sedang mereset dunia untuk mengawal dan menguasai manusia secara digital dan total.


InsyaaAllah kita akan terus membahas subjek yang penting ini dari masa ke semasa.


Teruskan mengikuti nota-nota pendek saya. *Anda akan di rayu, di pujuk, di goda, di inspirasi dan di motivasi untuk mereset diri anda, keluarga, masyarakat, negara dan dunia.*


Dari sahabatmu yang sedang melangkah ke gerbang perjuangan untuk agama, bangsa dan negaranya.


- Ramalan Yunus @ Demi Melayu.

17 Februari 2021.

No comments: