Wednesday, 10 February 2021

Bismillah : Perangi Kebathilan Dan Kemungkaran

 *Bismillah : Perangi Kebathilan Dan Kemungkaran.*


Bila saya teliti kembali senarai nama ahli-ahli *Jawatan Kuasa Bebas Darurat @ JKBD,* ada satu nama yang bukan sahaja menarik perhatian saya bahkan turut merunsingkan pemikiran saya. 


Pada senarai No 10, iaitu *Prof Madya Dato Arif Perkasa Dr Mohd Asri Zainul Abidin, Mufti Negeri Perlis Indera Kayangan.*


Di Malaysia, selain sebagai seorang Mufti Ngeri Perlis, beliau juga terkenal sebagai antara tokoh besar aliran Wahabi.


Soalan saya, kenapa seorang tokoh Wahabi di lantik dalam *JKBD* untuk mewakili golongan agama ? 


Apakah sudah tidak ada lagi tokoh-tokoh agama Islam dari kalangan para ulamak *Ahli Sunnah Wal Jamaah @ ASWJ* yang boleh di lantik bagi mewakili golongan agama ?


Bukankah Malaysia ini adalah sebuah negara Islam *ASWJ ?* Jadi kenapa mahu terus menonjolkan tokoh-tokoh Wahabi ini dalam jawatan-jawatan tinggi yang strategik ?


Kemana hala tuju negara ini sebenarnya ? Apa motif sebenar di sebalik perlantikan tersebut ?


Di satu sisi yang lain, apakah pihak berkuasa terutamanya *Kementerian Keselamatan Dalam Negeri @ KDN* masih tidak sedar lagi bahawa beliau ini adalah ikon dan sumber inspirasi kepada *Ustaz Wan Ji Wan Husin* yang terkenal sebagai promoter *Gerakan Subversif Republik Malaysia ?*


Sudah ada beberapa lapuran polis yang di buat ke atas *Ustaz Wan Ji* sewaktu TSMY menjawat jawatan sebagai Menteri KDN. Namun sehingga kini belum ada sebarang tindakan yang di ambil terhadap beliau.


Sebagai seorang anak kepada seorang ulama terkenal, saya yakin TSMY tahu membezakan antara fahaman ASWJ dan juga fahaman Wahabi. Lalu kenapa beliau masih terus memberikan ruang dan peluang kepada tokoh-tokoh Wahabi ? Apa sebenarnya motif dan agenda beliau ?


*Saya keliru dan tidak faham dengan tindakan beliau.*


Apakah beliau ingin terus melihat perpecahan dan suasana yang tidak harmoni terus berlaku di kalangan umat Islam di Malaysia ?


Sebagai seorang Muslim dan Rakyat Malaysia, soalan yang *super penting* dari saya adalah...


Di mana letaknya *Keluhuran Perlembagaan dan Kedaulatan Undang-Undang* di negara ini ?


Kalau pihak kerajaan sendiri tidak mahu menghormati perlembagaan dan undang-undang lalu siapa lagi ?


Apakah rakyat Malaysia masih lagi boleh berharap bahawa kerajaan mampu berlaku adil dan memberikan keadilan kepada mereka ?


Kalau keadilan sudah tidak mampu lagi di tegakkan apakah masih ada harapan lagi untuk menikmati kesejahteraan di negara ini ?


Kalau rakyat tidak menghormati perlembagaan dan undang-undang, mereka boleh di ambil tindakan. Tetapi kalau kerajaan pula, bagaimana ?


Siapa yang akan mengambil tindakan terhadap kerajaan ?


Kalau golongan yang radikal dan ekstremis serta anti kepada Raja-Raja Melayu ini terus di berikan tempat yang seluas-luasnya maka jangan salahkan rakyat dan umat Islam kalau suatu hari nanti mereka berpaling dari Raja-Raja Melayu.


*Saya ingin mengingatkan semua pihak bahawa dalam ajaran Islam, ketaatan kepada Ulil Amri itu bersyarat, tidak mutlak. Jangan sampai nasi menjadi bubur !*


Dalam keadaan rakyat yang sedang di landa dengan kesengsaraan dan penderitaan ini, maka perkara-perkara yang sensitif seperti ini perlu di berikan perhatian. Ini kerana ia berpotensi untuk menjadi asbab kepada perkara-perkara yang tidak di ingini.


Oleh yang demikian, *Majlis Raja-Raja Melayu* perlu menjelaskan sikap dan pendirian kepada umat Islam di negara ini dengan kadar yang segera.


Apakah sikap dan pendirian Raja-Raja Melayu ? Mempertahankan *ASWJ* atau menyokong Wahabi ?


Di sepanjang sejarah, golongan ASWJ tidak pernah menentang Raja atau Khalifah Islam. Tetapi tidak begitu sikapnya dengan golongan Wahabi yang berfahaman radikal dan ekstremis ini.


Saya mohon kepada semua pihak agar lebih prihatin dan sensitif mengenai perkara yang cukup penting dan utama bagi umat Islam ini.


*Majlis Raja-Raja Melayu* perlu membuat pendirian yang tegas dalam perkara ini. *Gerakan Subversif Republik Malaysia* perlu di siasat sehingga ke akar umbi.


Cukup-cukuplah menguris dan menyakiti hati dan perasaan kami sebagai umat Islam di negara ini. Kami punya kewajipan dan tanggung-jawab untuk mempertahankan aqidah kami.


Kalau benar kita sudah tidak mahu lagi menghormati prinsip *Rukun Negara dan Perlembagaan Persekutuan,* maka ayuh ramai-ramai kita campakkannya ke laut. Kita sudah tidak layak lagi untuk hidup bernegara.


*Demi kepentingan Islam, umat Melayu dan Raja-Raja Melayu, saya mohon agar nota ini di viralkan seluas-luasnya.*


Teruskan mengikuti nota-nota pendek saya. *Anda akan di rayu, di pujuk, di goda dan di motivasi untuk mereset diri anda, keluarga, masyarakat, negara dan dunia.*


Dari sahabatmu yang melangkah ke gerbang perjuangan alaf baru.


- Ramalan Yunus @ Demi Melayu.

11 Februari 2021.No comments: